#BilişimZirvesi‘nde “Teknolojiye doğan çocukları” konuştuk.
Sözlerimden bazı başlıklar:
-Eğitimde “Tümevarım” uyguluyoruz. Formüller, teoremler,ezberler. Bunları nerede kullanacağımız hakkında hiç bir fikrimiz yok. Merak ediyoruz soruyoruz cevap yok. Merak ettiğimizi takdir eden yok. En sonunda tam nerede kullanacağımızı öğrenecekken artık merak etmekten keyif alacak kimse de yok. Oysa bence “Tümdengelim” uygulanmalı. Öğrencinin eline modeli ver,biraz bilgi ver sonra detayları kendisi zaten öğrenecektir.
-10 yıl sonrası için adını hiç duymadığımız meslekler geliyor. Amerika bu mesleklerin iş gücü ihtiyacının farkında ve şimdiden çocuklar için Yapay Zeka, görüntü işleme, akıllı robotlar gibi uygulamaları geliştiriyorlar. IBM, Google, Microsoft gibi devler bu konuda 10 yaş üstü çocuklara kendi yapay zekalarını modelleyebilecekleri uygulamalar geliştiriyor.
-Standart robotik uygulamaları çok sıkıcı. Herkes çizgi izleyen araba yapıyor. Ama kırmızı ışıkta duran, yeşilde geçen, yayaya duran, arabayı sollayan bir robot yapmak çok daha öğretici ve eğlenceli. Üstelik hiç olmadığı kadar kolay.
-Çocukların hayal güçlerini öldürdük. Hayal etmeye bile üşeniyorlar. Onlara bu özelliği kazandırmak boynumuzun borcu.
-Son olarak “Data talks, Ai listens”
#DataTalks
Konuşmanın videosunu buradan izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=kdo0YxufH20